Maatschappij- en Welzijnswetenschappen (2de graad tso)

Doorstroom Tweede graad

Maatschappij- en Welzijnswetenschappen (2de graad tso)

Iets voor jou? 

Ben jij een sociaal voelende jongere met interesse voor alles wat met de gezondheid en het welzijn van de mens te maken heeft? Ben je geboeid door de mens en zijn gedrag, de samenleving en de actualiteit? Wil je graag kennismaken met filosofie, sociologie en psychologie? Dan is Maatschappij- en Welzijnswetenschappen misschien wel jouw ideale keuze.
Je krijgt veel theorie, maar je legt ook linken naar de samenleving. Deze studie richt zich op de omgang met de mens in al zijn aspecten -fysiek, psychisch en sociaal- en bereidt je voor op hoger onderwijs. 

Waar kies je voor?

Deze studierichting combineert een brede algemene vorming met de opleidingsspecifieke vakken inleiding in filosofie en sociologie en psychologie.
Je zet je eerste stappen in het filosoferen over de mens, de wereld rondom ons, goed en kwaad, het geluk en de zin van het leven. Je bestudeert begrippen, stromingen en visies en vertrekt daarvoor vanuit situaties en voorbeelden uit de samenleving, gezondheid en welzijn. Daarnaast maak je kennis met theoretische en wetenschappelijke begrippen uit de sociologie en psychologie. Je leert verbanden zien binnen de hedendaagse samenleving, de mens en zijn gedrag. 

In deze richting verwachten we leerlingen die inzicht hebben in complexere leerinhouden. Je kan makkelijk verbanden leggen en logisch redeneren binnen de focus van de studierichting. Je bent in staat om op een analytische en wetenschappelijke manier te kijken naar de mens en samenleving. 

Wat na dit jaar?

Na je derde jaar Maatschappij en welzijnswetenschappen kan je logischerwijze door naar dezelfde richting in het tweede jaar van de tweede graad en daarna kan je in de derde graad verder specialiseren in Welzijnswetenschappen of in een andere studierichting. Je kan deze opleidingen volledig doorlopen op IVV.
Deze vernieuwde studierichting is een theoretische opleiding in de doorstroomfinaliteit. Na de derde graad kan je dus een academische of professionele bachelor volgen aan de universiteit of hogeschool (zoals Leraar in het secundair onderwijs, Psychologie, Pedagogische wetenschappen of Sociaal-agogisch werk).

Heb je nog vragen of denk je eraan je in te schrijven

Stuur een mail naar loore.minnaert@ivv-gent.be of neem hier een kijkje.
Je kan ook even bladeren door het IVV Touché krantje met alle info over de richtingen uit de tweede graad.

Wat zijn de verschillen met de andere richtingen?

Infomomenten

Opendeurdag
zaterdag 20 april 2024 van 13.30 tot 17 uur
woensdag 26 juni 2024 van 13.30 tot 17 uur

Lessentabel

Vakken3de jaar4de jaar
Algemene vakken
Godsdienst22
LO22
Frans33
Engels22
Nederlands55
Wiskunde44
Natuurwetenschappen33
Aardrijkskunde11
Geschiedenis11
Domeinspecifieke vakken
Inleiding filosofie22
Sociologie & psychologie55
Vakoverstijgend
LAB22
Klasuur11
Totaal33u33u