Integrale Veiligheid

Zevende jaar

Integrale Veiligheid

Vanaf september schooljaar 2025-2026:

Beroepskwalificatie bewakingsagent

Ben je een zelfstandig en sociaal persoon met een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Ben je sportief en kan je goed in team werken? Dan is de richting Integrale Veiligheid misschien iets voor jou! Deze gespecialiseerde opleiding bereidt je voor op een job in de veiligheidssector en op een eventuele opleiding binnen de politieschool. 

Via vakken als Recht, Bewakingsrecht, Private Veiligheid en Politie verwerf je de nodige theoretische kennis van de hele veiligheidssector, maar ook belangrijke communicatieve en sociale vaardigheden worden uitgebreid getraind. Je talenkennis wordt verder ontwikkeld in het kader van je latere job. Binnen het vak Lichamelijke Opvoeding en Fysieke Paraatheid werk je aan een goede conditie, wordt je teamgeest versterkt en word je voorbereid op de verschillende fysieke toelatingsproeven. Tijdens Werkplekleren leer je de verschillende sectoren (bewaking, brandweer, politie, douane, defensie, justitie) kennen aan de hand van bezoeken. Daarnaast ga je zelf actief aan de slag waardoor de verschillende facetten van de sector belicht en geoefend worden.

Toekomstmogelijkheden

Op één jaar tijd behaal je de beroepskwalificatie van bewakingsagent, verschillende erkende attesten die je toegang verlenen tot de arbeidsmarkt of doe je voldoende kennis en ervaring op om verder te studeren aan de politieschool.

  • Bewaking: je behaalt het algemeen bekwaamheidsattest bewaking. Nadat je geslaagd bent voor de psychotechnische proef bij SELOR kan je aan de slag in de bewakingssector.
  • Politie: via de theoretische lessen, fysieke paraatheid en WPL word je voorbereid op de toelatingsproeven en een opleiding aan de politieschool.
  • Brandweer: via de opleiding behaal je reeds verschillende deelattesten zoals het attest basis valbeveiliging, eerste interventie ploeglid, basis bestrijdingsdienst en levensreddend handelen
  • Andere attesten: voetbalsteward, gemachtigd opzichter, gemeenschapswacht, bedrijfseerstehulpverlener

Deze richting is dus ideaal voor leerlingen die in de toekomst aan de slag willen als politie-inspecteur, brandweerman, bewakingsagent, douanier of gemeenschapswacht en zo van onze maatschappij een betere en veiligere plaats willen maken.

Toelatingsvoorwaarden

  • diploma so OK4 of diploma so (uitgereikt t.e.m 2024-2025)
  • diploma so OK3 of studiegetuigschrift 2de leerjaar derde graad (uitgereikt t.e.m 2023-2024)
  • een gunstig medisch geschiktheidsattest – afgeleverd door huisarts
  • een blanco uittreksel van het strafregister (model 596.1 – 35 : veiligheid / bewaking : bewakingsagent / begeleiding uitzonderlijke voertuigen (opleiding) van maximum 6 maanden oud op effectieve instapdatum
  • onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland.
    Bestaat uit 30 lidstaten: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief de Franse overzeese gebieden Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Mayotte en Réunion en de Franse overzeese gemeenschap Saint-Martin), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, IJsland, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), Tsjechië, Zweden.
Instapprocedure na inschrijving:
– infomoment volgen
– motivatiegesprek
– sportproef op de eerste schooldag

Praktisch

Nog vragen? Stuur een mail naar veiligheid@ivv-gent.be.
Je kan deze opleiding volgen op de campus Guislain.

Infomomenten

Infosessies
- zaterdag 26 april 2025: opendeurdag secundair om 13u45 en 15u30, campus Molenaarsstraat
- vrijdag 27 juni 2025: infomiddag secundair om 13u45 en 15u30, campus Molenaarsstraat
- woensdag 2 juli, dinsdag 26 augustus en woensdag 27 augustus om 9u, campus Guislain

Na inschrijving in de opleiding, leg je een intakegesprek af op 2 juli, 26 augustus of 27 augustus op campus Guislain.

Het volgen van een infosessie en het afleggen van een intakegesprek zijn verplicht om de opleiding te kunnen starten.

Lessentabel

Vakken
Recht4u
Mens en samenleving4u
- Communicatievaardigheden
- Maatschappelijke en culturele vorming
- Conflicthantering
- Levensbeschouwing en ethiek
Veiligheidstechnieken5u
- Preventie
- EHBO
- Bewaking
- Brandweer
- Politie
- Optioneel voorbereiding Politie2u
Werkplekleren6u
LO / Fysieke paraatheid6u
Toegepaste talen3u
28u +2u