Humane Wetenschappen (2de graad aso)

Doorstroom Tweede graad

Humane Wetenschappen (2de graad aso)

Iets voor jou? 

Ben jij een leerling die geboeid is door mensen en hoe ze binnen onze samenleving leven en functioneren? Wil je graag een brede algemene vorming krijgen, die je voorbereidt op hoger onderwijs?
Heb je een hoog abstractievermogen met een gezonde dosis sociale intelligentie? Dan is de richting Humane wetenschappen misschien iets voor jou.

Waar kies je voor?

De sterk theoretische richting Humane wetenschappen leert jou een wetenschappelijke blik te ontwikkelen op de mens en de maatschappij, vanuit een kritische en onderzoekende houding.
Het algemeen lessenpakket wordt aangevuld met de opleidingsspecifieke vakken filosofie, kunst, sociologie en psychologie, om zo alle aspecten van het menselijk bestaan te kunnen bestuderen en begrijpen.
Je leert te filosoferen over de mens, de wereld rondom ons, het goede en het kwade, het geluk en de zin van het leven. Je kan abstracte menswetenschappelijke en filosofische begrippen gebruiken. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden om te kijken en luisteren naar kunst en om artistiek werk te analyseren vanuit een kunsthistorisch kader.
Je maakt kennis met wetenschappelijke sociologische en psychologische begrippen en theorieën, je legt vlot verbanden en leert logisch te redeneren. Je kan op een analytische en wetenschappelijk manier kijken naar mens en samenleving en verwerkt moeilijke leerstof in een beperkte tijd

Wat na dit jaar?

Na je derde jaar Humane wetenschappen kan je logischerwijze door naar dezelfde richting in het tweede jaar van de tweede graad en de derde graad, of naar Maatschappij en Welzijnswetenschappen. IVV breidt haar aanbod jaar na jaar uit, zodat je deze opleidingen bij ons volledig kan doorlopen.

Deze vernieuwde studierichting heeft een doorstroomfinaliteit. Dat betekent dat ze je voorbereidt voor op een brede waaier van academische en professionele vervolgopleidingen aan de universiteit of hogeschool (zoals Archeologie, Geschiedenis, Gezondheidszorg, Psychologie en Pedagogische wetenschappen, Rechten, Onderwijs of Sociaal-agogisch werk).

Heb je nog vragen? 

Aarzel niet om ons te contacteren en stuur een mail naar jelke.lauwaet@ivv-gent.be of neem hier een kijkje.
Bekijk het IVV Touché krantje met alle info over de richtingen uit de tweede graad.
Info over inschrijvingen vind je hier.

Wat zijn de verschillen met de andere richtingen?

Infomomenten

- woensdag 28 juni 2023 (13.30 tot 17 uur)

Lessentabel

LesJaar 1Jaar 2
Algemene vakken
Godsdienst22
LO22
Frans44
Engels32
Nederlands44
Wiskunde44
Natuurwetenschappen33
Aardrijkskunde11
Geschiedenis22
Domeinspecifieke vakken
Kunstbeschouwing11
Filosofie12
Psychologie & sociologie33
Schoolspecifiek
LAB22
Klasuur11
Totaal33u/week33u/week