3de jaar Humane Wetenschappen (aso)

Doorstroom Tweede graad

3de jaar Humane Wetenschappen (aso)

Iets voor jou? 

Ben jij een leerling die geboeid is door mensen en hoe ze binnen onze samenleving leven en functioneren? Wil je graag een brede algemene vorming krijgen, die je voorbereidt op hoger onderwijs?
Heb je een hoog abstractievermogen met een gezonde dosis sociale intelligentie? Dan is de richting Humane wetenschappen misschien iets voor jou.

Waar kies je voor?

De sterk theoretische richting Humane wetenschappen leert jou een wetenschappelijke blik te ontwikkelen op de mens en de maatschappij, vanuit een kritische en onderzoekende houding.
Het algemeen lessenpakket wordt aangevuld met de opleidingsspecifieke vakken filosofie, kunst, sociologie en psychologie, om zo alle aspecten van het menselijk bestaan te kunnen bestuderen en begrijpen.
Je leert te filosoferen over de mens, de wereld rondom ons, het goede en het kwade, het geluk en de zin van het leven. Je kan abstracte menswetenschappelijke en filosofische begrippen gebruiken. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden om te kijken en luisteren naar kunst en om artistiek werk te analyseren vanuit een kunsthistorisch kader.
Je maakt kennis met wetenschappelijke sociologische en psychologische begrippen en theorieën, je legt vlot verbanden en leert logisch te redeneren. Je kan op een analytische en wetenschappelijk manier kijken naar mens en samenleving en verwerkt moeilijke leerstof in een beperkte tijd

Wat na dit jaar?

Na je derde jaar Humane wetenschappen kan je logischerwijze door naar dezelfde richting in het tweede jaar van de tweede graad en de derde graad, of naar Maatschappij en Welzijnswetenschappen. IVV breidt haar aanbod jaar na jaar uit, zodat je deze opleidingen bij ons volledig kan doorlopen.

Deze vernieuwde studierichting heeft een doorstroomfinaliteit. Dat betekent dat ze je voorbereidt voor op een brede waaier van academische en professionele vervolgopleidingen aan de universiteit of hogeschool (zoals Archeologie, Geschiedenis, Gezondheidszorg, Psychologie en Pedagogische wetenschappen, Rechten, Onderwijs of Sociaal-agogisch werk).

Heb je nog vragen? 

Aarzel niet om ons te contacteren en stuur een mail naar HuWe@ivv-gent.be of neem hier een kijkje. 

Wat zijn de verschillen met de andere richtingen?

Infomomenten

Heb je interesse in deze opleiding?
Stuur een mail naar barbara.dehuisser@ivv-gent.be

Lessentabel

LesJaar 1
Algemene vakken
Godsdienst2
LO2
Frans4
Engels3
Nederlands4
Wiskunde4
Natuurwetenschappen3
Aardrijkskunde1
Geschiedenis2
Mens en samenleving1
Domeinspecifieke vakken
Kunstbeschouwing1
Filosofie1
Psychologie & sociologie3
Schoolspecifiek
LAB2
Klasuur1
Totaal34u/week