Eerste graad B

Eerste graad

Eerste graad B

Welkom in de eerste graad B!

De stap van de basisschool naar een secundaire school is heel wat voor een twaalfjarige. Op IVV willen we deze overstap veilig en aangenaam begeleiden. Ons klein team van fijne leerkrachten helpt je daarbij en volgt jou en je klasgenoten zo goed mogelijk op. In je klas zitten hoogstens 12 leerlingen

Studeren in 1B?

Les volgen in 1B betekent dat je houdt van samenwerken en van praktische opdrachten maken. We werken telkens rond een maandthema, dat in verschillende vakken aan bod komt. Samen met de andere klassen sluit je elk thema af met een boeiende projectdag. Als je bijvoorbeeld het thema ‘vrijheid’ afrondt, dan trek je er misschien wel op uit voor een kinderrechtenwandeling of kan je een voorstelling maken over Amnesty International.
Onder begeleiding van de leerkrachten zal je werken aan je zelfredzaamheid en gaat er veel aandacht naar je taalvaardigheid. Je verkent de verschillende studiedomeinen en bereidt je zo voor op het maken van toekomstige studiekeuzes. Daarnaast krijg je ook ondersteuning en lessen in het ‘leren leren’.
Want bij onze lessen horen natuurlijk taken en toetsen. Maar we zetten ook in op procesevaluatie en werken daarom met een portfolio, met daarin werkjes en evaluaties van je verschillende projecten.

Wat is jouw talent?

In 1B geven we volop ruimte aan jouw talenten en interesses. Tijdens de wekelijkse talenturen krijg je de kans om zelf ideeën aan te reiken en om zo je talenten vrij en spelenderwijs te ontdekken en te ontplooien, in verschillende groepen maar steeds op jouw eigen tempo.

Wat na 1B?

De basisoptie Maatschappij en welzijn 2B bereidt je voor op verschillende sociale studierichtingen binnen de A-finaliteit. Net zoals in 2A onderzoeken we maatschappelijke onderwerpen maar ligt de
nadruk ook op praktijkgerichte leersituaties van voeding, lifestyle, zorg en haarzorg.
Je onderzoekt een gezonde levensstijl door gezonde gerechten te creëren en je denkt na over maatschappelijke uitdagingen zoals kledij en duurzaamheid. Zo wordt er bijvoorbeeld een hele outfit gecreëerd met restjes stof. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de waaier aan opdrachten binnen deze fascinerende basisoptie.

Bekijk hier ons krantje van de eerste graad.

Infomomenten

- infoavond: donderdag 17 november 2022
- openklasdag: zaterdag 18 maart 2023
- opendeur: zaterdag 22 april 2023 (13.30 tot 17 uur)
- infonamiddag: woensdag 28 juni 2023 (13.30 tot 17 uur)

Lessentabel

LesJaar 1BJaar 2B
Instuctievakken
Nederlands4u3u
Moderne vreemde talen3u3u
--- Engels / Frans
Wiskunde4u3u
Maatschappelijke vorming3u2u
Lichamelijke opvoeding2u2u
Godsdienst2u2u
Projectvakken
Artistieke vorming2u2u
--- Muzikale opvoeding
--- Plastische opvoeding
Natuur, ruimte en techniek7u3u
--- Aardrijkskunde
--- Natuurwetenschappen
--- Techniek
Specifiek gedeelte
--- Klasuur1u1u
--- Taallab1u1u
--- ICT1u
--- Verkenning2u
Basisoptie Maatschappij & Welzijn
--- lichaamszorg3u
--- lifestyle3u
--- voeding4u
TOTAAL32u32u