Zorg en Welzijn (2de graad bso)

Arbeidsmarkt Tweede graad

Zorg en Welzijn (2de graad bso)

Iets voor jou? 

Vind jij de gezondheid van anderen ook belangrijk? Wil je graag mensen helpen? Spreken het zorg dragen en de behoeften van kinderen en volwassenen in hun woon- en leefomgeving jou aan? Dan klopt jouw hart voor Zorg en welzijn!
Deze praktische opleiding is ideaal voor sociale, enthousiaste en zorgzame leerlingen die zich willen voorbereiden op een job in de kinder-, bejaarden- en thuiszorg: een sector die nog elke dag aan belang wint.

Waar kies je voor?

In de richting Zorg en welzijn krijg je een algemene vorming, maar ligt de focus vooral op de specifieke vakken. Daarin staat aandacht voor de mens in de thuiscontext centraal.
Het accent ligt op de gezonde mens in een diverse samenleving en hoe je daarin zorg draagt voor zichzelf. Je verwerft een basisinzicht in anatomie en fysiologie. Je maakt kennis met directe zorg, maar wordt vooral ondergedompeld in de indirecte zorg. Je voert praktische taken uit in de thuiscontext zoals gezonde voeding bereiden, boodschappen doen, textiel onderhouden, schoonmaken en activiteiten begeleiden.
In Zorg en welzijn ligt veel nadruk op intermenselijke verhoudingen. Daarom zal je flink oefenen op sociale en communicatieve vaardigheden.

Wat na dit jaar?

Na je derde jaar Zorg en welzijn kan je logischerwijze door naar dezelfde richting in het tweede jaar van de tweede graad. In de derde graad kan je je verder specialiseren in de richtingen Verzorging  of Assistentie in wonen. Deze opleidingen zal je op IVV volledig kunnen doorlopen.

De vernieuwde studierichting heeft een arbeidsmarktfinaliteit. Dat betekent dat je er wordt voorbereid op een beroep in de zorgsector. Je kan als logistiek assistent aan de slag of kan aan het werk in zorginstellingen, ziekenhuizen, verblijflocaties en als huishoudhulp.
Wil je je kunde toch verder uitbreiden? Dan kan je doorstromen naar een zevende jaar tot Zorgkundige of Kinderbegeleider. Je kan aansluitend ook een extra jaar Veiligheidsberoepen volgen of instappen in de HBO5 opleiding Verpleegkunde.

Heb je nog vragen? 

Aarzel niet om ons te contacteren en stuur een mail naar viviane.standaert@ivv-gent.be of neem hier een kijkje.
Info over inschrijvingen vind je hier.

Wat zijn de verschillen met de andere richtingen?

Infomomenten

- woensdag 28 juni 2023 (13.30 tot 17 uur)

Lessentabel

Vakken3de jaar4de jaar
Algemene vakken
Godsdienst22
Frans22
LO22
Maatschappelijke vorming33
Nederlands33
Wiskunde22
Domeinspecifieke vakken
Zorg en welzijn1616
Vakoverstijgend
LAB22
klasuur11
Totaal33u33u