Maatschappij en Welzijn (2de graad tso)

Doorstroom / Arbeidsmarkt Tweede graad

Maatschappij en Welzijn (2de graad tso)

Iets voor jou? 

Ben je gefascineerd door menselijk (gezondheids)gedrag? Wil je alles weten over de levensloop van de mens? Wil je sociale, pedagogische- en communicatieve vaardigheden leren en wil je graag kennismaken met de doelgroepen van de zorgverlening?
Als je bovendien de keuze wil om door te stromen naar het hoger onderwijs of om meteen naar het werkveld te trekken, dan is de theoretisch-praktische studierichting Maatschappij en welzijn jou op het lijf geschreven.

Waar kies je voor? 

Maatschappij en welzijn biedt je een brede vorming op sociaal, wetenschappelijk en technisch vlak. Daarnaast heeft deze opleiding een uitgebreid luik opleidingsspecifieke vakken, die we jou op IVV geïntegreerd aanbieden, in één pakket.
In deze richting verwelkomen we leerlingen die vanuit een theoretische benadering kijken naar mens en samenleving en naar zorgverlening en begeleiding. Hierbij gaat de aandacht naar de ontwikkeling en het gedrag van mensen binnen de vakken sociologie en (ped)agogie én naar aspecten van anatomie en fysiologie.
Je vertrekt vanuit dit theoretisch kader om in een gezinscontext (indirecte) zorg en begeleidingsactiviteiten uit te voeren, met oog voor de wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen van kinderen, jongeren en volwassenen.

Wat na dit jaar? 

Na je derde jaar Maatschappij en welzijn kan je logischerwijze door naar dezelfde richting in het tweede jaar van de tweede graad. Daarna kan je in de derde graad kiezen uit Gezondheidszorg, Opvoeding en Begeleiding, Defensie en Veiligheid of een andere richting uit de dubbele finaliteit. Deze opleidingen kan je op IVV volledig doorlopen.

Deze vernieuwde studierichting heeft een dubbele finaliteit (D/A). Als je de derde graad met succes afrondt, heb je de nodige beroepscompetenties om meteen de stap te zetten naar de arbeidsmarkt, als zorgkundige of kinderbegeleider. Maar daarnaast ben je ook klaar om verder te studeren in bijvoorbeeld een graduaatsopleiding of een professionele bachelor, die goed aansluit bij je vooropleiding (zoals Verpleegkunde op bachelorniveau of op HBO5 niveau, paramedische opleidingen, Sociaal agogisch werk, Toegepaste psychologie, Orthopedagogie, Ergotherapie of een lerarenopleiding).

Heb je nog vragen? 

Aarzel niet om ons te contacteren en stuur een mail naar jelke.lauwaet@ivv-gent.be of neem hier een kijkje. 

Bekijk het IVV Touché krantje met alle info over de richtingen uit de tweede graad.
Info over inschrijvingen vind je hier.

Wat zijn de verschillen met de andere richtingen?

Infomomenten

- woensdag 28 juni 2023 (13.30 tot 17 uur)

Lessentabel

Vakken3de jaar4de jaar
Algemene vakken
Godsdienst22
LO22
Frans22
Engels22
Nederlands44
Wiskunde33
Natuurwetenschappen22
Aardrijkskunde11
Geschiedenis11
Domeinspecifieke vakken
Masterclass22
Indirecte zorg23
Gezondheid22
Anatomie & fysiologie11
Ontwikkeling en (ped)agogisch handelen43
Vakoverstijgend
LAB22
klasuur11
Totaal33u33u